Aktuality - Užitečné informace

Co dělat, když kupující nepřevede vozidlo v evidenci? Řešení existuje.

Co dělat, když je auto prodané, ale v evidenci zůstane prodávající jako majitel?

Chybějící převod vozidla v evidenci může prodávajícího značně potrápit. Často se setkáváme s tím, že nás kontaktuje prodávající, který prodal vozidlo a zmocnil kupujícího k tomu, aby vozidlo převedl v evidenci vozidel na svou osobu, ale kupující tak neučinil. Prodávající tak často až z pokut a předžalobních výzev za neuhrazené pojištění či sankcí od České kanceláře pojistitelů zjistí, že je stále veden jako vlastník vozidla. Jako vlastník totiž odpovídá za protiprávní jednání páchané prostřednictvím vozidla, jako např. pokuty za rychlou jízdu nebo špatné parkování.

 

Jak v takovém případě postupovat? Řešením je zaslání výzvy kupujícímu k odstranění tohoto závadného stavu a pokud výzva nepomůže, tak je třeba řešit prostřednictvím žaloby soudu na určení vlastnictví. Na základě rozsudku soudu je pak možno zajistit výmaz prodávajícího z evidence vozidel i bez součinnosti kupujícího.

Běžně uvedené pro naše klienty zajišťujeme a vyřídíme od zaslání výzvy přes zastoupení v soudním řízení až po výmaz prodávajícího v evidenci vozidel.

Ideálním řešením však je takovýmto komplikacím předcházet a ošetřit si převod vozidla již v kupní smlouvě tak, aby k výše popsané situaci vůbec nedošlo. Ze zákona totiž za přepis vozidla v evidenci odpovídá nejen kupující, ale i prodávající a pokud nedojde k přepisu vozidla do 10 dnů od jeho prodeje, může mu být správním orgánem udělena pokuta až do výše 50.000,- Kč. Jako advokátní kancelář, která se problematice kupních smluv (včetně kupních smluv na prodej motorových vozidel) dlouhodobě věnuje, jsme schopni veškerá rizika ve smlouvě ošetřit a minimalizovat tak šanci, že vozidlo přepsáno nebude.

 

Potřebujete profesionálně vypracovanou smlouvu na převod vozidla nebo vyřešit situaci, kdy kupující na sebe vozidlo nepřepsal? Obraťte se na nás!

Převod automobilu

Naši zkušení advokáti se nezaleknou žádné právní výzvy.

Zanechte nám kontakt

Nechte jen číslo nebo e-mail
a my se vám ozveme do 48 hodin zpět.

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí na ni zásady ochrany osobních údajů a podmínky služby Google.
Odesláním zprávy beru na vědomí zpracování osobních údajů.

Domluvte si konzultaci

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí na ni zásady ochrany osobních údajů a podmínky služby Google.
Odesláním zprávy beru na vědomí zpracování osobních údajů.