Aktuality - Poradna

Jak ušetřit na daních při letní brigádě?

Pro brigády, zejména na kratší období, třeba právě na letní prázdniny, je velmi vhodná dohoda o provedení práce. Dohoda o provedení práce Vám umožní pro jednoho zaměstnavatele odpracovat až 300 hodin v jednom kalendářním roce. V případě, že si najdete brigád více, je možné dohodu o provedení práce uzavřít s více zaměstnavateli s tím, že omezení 300 odpracovaných hodin platí pro každého zaměstnavatele zvlášť.

Dohoda o provedení práce musí vždy obsahovat identifikaci zaměstnavatele a zaměstnance, popis práce, místo výkonu práce, rozsah práce, ujednání o výši odměny, datum a místo podpisu dohody o provedení práce a podpisy vás a zaměstnavatele. Dohoda o provedení práce se řídí ustanoveními §§ 74-77 zákoníku práce. Pozor si dejte na ustanovení o předmětu činnosti, neboť jeho chybné vymezení se může vám i zaměstnavateli značně prodražit. Vždy musí být stanovena konkrétní činnost nebo výsledek práce.

Pokud si vyděláte u jednoho zaměstnavatele do 10 tisíc Kč hrubého za měsíc, zaměstnavatel ani Vy neplatíte zdravotní, sociální ani nemocenské pojištění. Pokud Vám zaměstnavatel srazí daň z příjmu, můžete si ji následující rok prostřednictvím daňového přiznání nárokovat zpět, pro tyto účely Vám na požádání zaměstnavatel vydá „Potvrzení o zdanitelných příjmech“.

Zaměstnavatel odvádí z vaší odměny 15% zálohu na daň z příjmu. Pro snížení daňové zátěže příjmu z Vaší brigády je výhodné podepsat „Prohlášení poplatníka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti“ (růžový formulář). Pokud toto prohlášení podepíšete, zaměstnavatel Vám od zálohy na daň odečte slevu na poplatníka, která činí 2070 Kč měsíčně a můžete tak získat příjem bez nutnosti odvodu daně i sociálního a zdravotního pojištění. Toto prohlášení však můžete mít podepsáno v daný měsíc pouze u jednoho zaměstnavatele. Pokud studujete, nezapomeňte zaměstnavateli předat potvrzení o studiu, tím získáte další daňové zvýhodnění. Minimální odměna, na kterou máte nárok, je ve výši minimální mzdy, která je aktuálně 96,40 Kč  za hodinu.

Máte pochybnosti o tom, zda je vámi uzavřená dohoda v pořádku či potřebujete dohodu připravit tak, aby měla všechny náležitosti? Kontaktujte nás, rádi Vám poradíme!

Brigáda studentky

Naši zkušení advokáti se nezaleknou žádné právní výzvy.

Zanechte nám kontakt

Nechte jen číslo nebo e-mail
a my se vám ozveme do 48 hodin zpět.

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí na ni zásady ochrany osobních údajů a podmínky služby Google.
Odesláním zprávy beru na vědomí zpracování osobních údajů.

Domluvte si konzultaci

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí na ni zásady ochrany osobních údajů a podmínky služby Google.
Odesláním zprávy beru na vědomí zpracování osobních údajů.