Aktuality - Poradna, Užitečné informace

Kalkulačka výživného 2023 – víte, jak stanovit výživné bez soudu?

Existuje kalkulačka výživného? V praxi se často setkáváme s případy, kdy se rodiče nemohou dohodnout na výši výživného a jako jedinou možnou cestu vidí cestu soudního sporu. Existuje přitom jednodušší řešení; stačí použít kalkulačku a novou doporučující tabulku na výživné.

Ministerstvo spravedlnosti sestavilo nově aktualizovanou tabulku, která má sloužit k tomu, aby se mezi sebou páry, které vychovávají děti odděleně, nežijí spolu apod., mohly lépe dohodnout na výši výživného, kterou je třeba měsíčně hradit.

Abychom vám usnadnili práci, připravili jsme pro vás aktuálně platnou tabulku na výpočet výše výživného. Dle tabulky lze spočítat přibližnou výši výživného, která by měla být na dítě hrazena, a vy tak máte možnost kdykoliv porovnat stávající výživné s hodnotami doporučenými ministerstvem.

 

Jak spočítat přibližnou výši výživného?

Naše kalkulačka výživného funguje na základě tabulky sestavené Ministerstvem spravedlnosti. Při použití tabulky se kromě příjmů a výdajů rodičů zohledňuje i věk dítěte v návaznosti na to, jakou dítě studuje školu (a s tím spojené výdaje na školní pomůcky), velkou roli hraje i to, kolik dětí rodič vyživuje. V praxi se pak zohledňují mnohé další záležitosti jako kupříkladu to, zda rodič dojíždí do práce, zda má nového partnera, který mu na chod domácnosti přispívá nebo i to, jestli dítě navštěvuje vzdělávací kroužky, jak jsou finančně náročné apod.

V tabulce postačí vybrat příslušný věk dítěte, počet rodičem vyživovaných dětí (počet vyživovacích povinností) a procento nacházející se na průsečíku těchto hodnot pak odečíst z měsíčního příjmu rodiče.

Například rodič, který má čistý příjem 30 000 Kč měsíčně a 2 děti ve věku 11 a 13 let a nemá děti v péči (v takovém případě by se částka výživného snižovala), bude tabulkově hradit výživné 4 800 Kč na každé dítě, tedy celkem půjde o částku 9 600 Kč měsíčně. V praxi je ale potřeba zohlednit veškeré náležitosti popsané výše.

Věk dítěte

(zpravidla)

Podíl výživného na příjmu povinného

1 vyživovací povinnost

2 vyživovací povinnosti

3 vyživovací povinnosti

4 vyživovací povinnosti

0–5 let

14 %

12 %

10 %

8 %

 6–10 let

16 %

14 %

12 %

10 %

11–15 let

18 %

16 %

14 %

12 %

16 a více let

20 %

18 %

16 %

14 %

Tato tabulka umožní rámcově zjistit výši výživného, ale pochopitelně nemůže zohlednit všechny okolnosti, které mají na skutečnou výši výživného vliv. V případě zájmu o přesnou výši výživného je proto možno obrátit se s dotazem prostřednictvím naší Kalkulačky výživného s tím, že po vyplnění formuláře vám naši zkušení specialisté na rodinné právo posoudí, jaká je optimální výše výživného ve vašem případě.

 

Co když dohoda o výši výživného není možná?

Dohoda rodičů je vždy nejlepší a nejpříjemnější variantou pro všechny zúčastněné. V praxi ale existuje řada situací, kdy dohody dosáhnout nelze. Stává se, že partner, který rodinu opustil, tají své skutečné příjmy a vykazuje jen ty nejnižší možné, z nichž se částka na výživné počítá, ale ve skutečnosti si žije na vysoké noze. I takové případy mají řešení, běžně řešíme případy, kdy plátce výživného své příjmy zatajuje, vykazuje ztrátu zaměstnání či mnohem nižší příjmy, než by odpovídalo jeho možnostem a schopnostem nebo podniká na někoho jiného. I takové případy běžně řešíme a jsme s nimi úspěšní. V případě zájmu o řešení takovéto situace nás prosím kontaktujte.

Kalkulačka výživného 2023

Naši zkušení advokáti se nezaleknou žádné právní výzvy.

Zanechte nám kontakt

Nechte jen číslo nebo e-mail
a my se vám ozveme do 48 hodin zpět.

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí na ni zásady ochrany osobních údajů a podmínky služby Google.
Odesláním zprávy beru na vědomí zpracování osobních údajů.

Domluvte si konzultaci

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí na ni zásady ochrany osobních údajů a podmínky služby Google.
Odesláním zprávy beru na vědomí zpracování osobních údajů.