Aktuality - Užitečné informace

Víte, jak funguje Kindergeld a kdy na něj máte nárok?

Co je to Kindergeld?

Kindergeld, česky dětský přídavek, je důležitou složkou německého sociálního systému. Jedná se o finanční podporu, kterou německý stát poskytuje rodinám s dětmi. Tato dávka má za cíl pomoci rodičům pokrýt náklady spojené s péčí o jejich děti.

 

Kdo má nárok na Kindergeld?

Nárok na Kindergeld je obvykle stanoven podle bydliště v Německu. Rodiče, kteří jsou v Německu registrováni, jsou oprávněni dostávat Kindergeld pro své děti. Tato dávka je k dispozici pro všechny děti, obvykle až do dokončení jejich vzdělání.

 

Vznikne mi nárok na Kindergeld i když v Německu pouze pracuji?

Pro získání Kindergeld vyžaduje, aby osoba měla v Německu trvalé nebo obvyklé bydliště. To je zahrnuto v podmínkách pro poskytování této dávky. Existuje však několik výjimek a jedna z nich je výjimka právě pro pendlery (osoby, které žijí za hranicemi Německa, ale do Německa pravidelně dojíždějí za prací), na základě které mají nárok i osoby z ČR, které za prací do Německa dojíždějí. Zda má rodič nárok na Kindergeld jsme schopni zjistit u německých úřadů pro sociální dávky, dle konkrétní situace a způsobu výkonu práce (zaměstnanec, OSVČ, bydliště apod.).

 

Jaká je výše Kindergeldu?

Hodnota Kindergeld v Německu činí 250 EUR na  jedno dítě (rok 2023).

Který rodič má nárok na Kindergeld v případě rozvodu?

V případech rozvodu se často řeší otázka, který z rodičů má nárok na Kindergeld a jak Kindergeld ovlivní výši výživného. Obvykle má nárok na Kindergeld ten rodič, u kterého dítě převažujícím způsobem pobývá, nebo ten, který má dítě ve své péči. Nicméně může záviset na konkrétních okolnostech každého případu.

 

Jak vám můžeme pomoci?

V naší advokátní kanceláři máme rozsáhlé zkušenosti s řešením záležitostí spojených s rodinným právem, včetně výživného a Kindergeldu. Naši právníci mají zkušenosti s touto problematikou a jsou připraveni vám pomoci vyřešit Kindergeld pro vaše děti.

Zajistíme, že vaše práva i práva vašich dětí budou respektována, a že obdržíte Kindergeld, na který máte nárok.

Pokud potřebujete právní pomoc při řešení záležitostí týkajících se výživného a Kindergeldu v případech, kdy jeden z rodičů bydlí či pracuje v zahraničí, neváhejte nás kontaktovat. Jsme tu, abychom vám pomohli a zajistili, že vaše děti budou mít finanční zabezpečení, které potřebují pro svůj život a rozvoj.

 

Kindergeld

Naši zkušení advokáti se nezaleknou žádné právní výzvy.

Zanechte nám kontakt

Nechte jen číslo nebo e-mail
a my se vám ozveme do 48 hodin zpět.

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí na ni zásady ochrany osobních údajů a podmínky služby Google.
Odesláním zprávy beru na vědomí zpracování osobních údajů.

Domluvte si konzultaci

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí na ni zásady ochrany osobních údajů a podmínky služby Google.
Odesláním zprávy beru na vědomí zpracování osobních údajů.