Aktuality - Judikatura, Užitečné informace

Půjčky na vysoký úrok musí soudy považovat za neplatné i bez návrhu! Nové přelomové rozhodnutí Nejvyššího soudu.

Nejvyšší soud vydal přelomový rozsudek ohledně půjček s vysoký úrokem. Pro dlouhou dobu bylo sporné, zda jsou takovéto smlouvy platné, Nejvyšší soud však rozhodl, že se jejich neplatnost je třeba brát v úvahu vždy, aniž by byl podán návrh od jedné ze smluvních stran. Tímto krokem upřesnil výklad občanského zákoníku ve prospěch osob, které takovéto smlouvy uzavřely.

Půjčky s extrémně vysokým úrokem se považují za lichvu. Jedná se o praktiku, která přináší jedné straně neadekvátní výhody na úkor druhé strany. V podstatě slibuje něco, co má velkou hodnotu, ale ve skutečnosti je to v hrubém nepoměru k tomu, co druhá strana musí dát.  Lichva je trestný čin.

Pokud máte za to, že jste uzavřeli smlouvu či si půjčili peníze na velmi vysoký úrok, měli byste se obrátit na odborníka, který posoudí, zda se jedná o lichvu a pomůže vám situaci řešit. Toto  rozhodnutí Nejvyššího soudu je důležitým krokem k vaší ochraně před nekalými praktikami a zneužíváním smluvních vztahů. Tento rozsudek má rovněž podstatný vliv na dluhy řešené v rámci oddlužení. Pokud potřebujete pomoc nebo radu lichvy či řešení dluhů, neváhejte nás kontaktovat. Rádi vám pomůžeme.

Lichva půjčky na vysoký úrok neplatné

Naši zkušení advokáti se nezaleknou žádné právní výzvy.

Zanechte nám kontakt

Nechte jen číslo nebo e-mail
a my se vám ozveme do 48 hodin zpět.

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí na ni zásady ochrany osobních údajů a podmínky služby Google.
Odesláním zprávy beru na vědomí zpracování osobních údajů.

Domluvte si konzultaci

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí na ni zásady ochrany osobních údajů a podmínky služby Google.
Odesláním zprávy beru na vědomí zpracování osobních údajů.