Aktuality - Poradna

Šikana na pracovišti? 5 rad, jak se účinně bránit.

Šikana na pracovišti je stále častějším jevem, se kterým se u klientů naší advokátní kanceláři setkáváme. Přinášíme přehled jednotlivých podob šikany na pracovišti a návod, jak se šikaně úspěšně bránit.


Co už je šikana na pracovišti?

Šikana na pracovišti se nejčastěji projevuje jako dlouhodobé nepřátelské vztahy či nepřátelská nálada na pracovišti mezi dvěma či více lidmi. Tato nepříjemná nálada pak přerůstá nejen v ponižování, ale i urážky, nadávky, naschvály, trestání apod. Mezi nejčastější formy patří:

 

Bossing

Bossing je jedním z klasických typů šikany, který se vyznačuje především šikanováním podřízeného pracovníka ze strany nadřízeného. Cílem nadřízeného zaměstnance je pak ponížit nebo poškodit podřízeného před jeho kolegy nebo mu vedoucí zaměstnanec znesnadňuje plnění jeho pracovních úkolů, případně mu zadává nesplnitelné úkoly či lhůty. Mezi další projevy bossingu může patřit sexuální obtěžování, vyhrožování, podceňování, nekomunikace, ignorace, přehnané kritizování.

 

Mobbing

Projevy mobbingu jsou obdobné jako u bossingu, s tím rozdílem, že mobbing je šikana na pracovišti mezi pracovníky na stejné úrovni (nikoliv mezi nadřízeným a podřízeným).


Jak se bránit šikaně na pracovišti?

I když ve složitějších případech je dobré konzultovat věc rovnou se zkušeným právníkem na problematiku pracovního práva a šikany na pracovišti, přinášíme Vám 5 nejdůležitějších rad, jak se v takovém případě účinně bránit.


1) Obstarejte si důkazy

Pro případný spor i řešení s nadřízenými jsou klíčové důkazy. V případě šikany na pracovišti doporučujeme obstarat si maximum důkazů o tom, že k šikaně dochází (například listiny, nahrávky, svědectví kolegů či materiály o tom, že je k vám přistupováno jinak než k ostatním zaměstnancům) tak, aby bylo možno na základě těchto důkazů zvolit další postup k vyřešení vaší situace. Tento krok doporučujeme v každém případě realizovat před tím, než přistoupíte k dalším krokům, aby bylo možno šikanu v případném sporu prokázat.


2) Upozorněte na nevhodnost daného jednání

Pokud dochází k nevhodnému jednání vůči vaší osobě, ať již ze strany kolegů či nadřízených, upozorněte je slušně ale rázně na to, že vám toto jednání není příjemné a považujete je za nevhodné a ať takovéhoto jednání zanechají.


3) Informujte o šikaně své nadřízené

O tom, že vůči vaší osobě dochází k šikaně informujte svého nadřízeného (pokud je šikana na pracovišti ze strany vašeho nadřízeného tak informujte jeho nadřízeného) s žádostí, aby přijal opatření k tomu, aby k šikaně již nedocházelo.


4) Konzultujte věc s advokátem

Pokud výše uvedené kroky nevedou k vyřešení situace, kontaktujte advokátní kancelář za účelem konzultace dalšího postupu s advokátem. Například naši zkušení právníci mají rozsáhlé zkušenosti se všemi formami šikany i postupy, jak se šikaně na pracovišti účinně bránit. V řadě případů i samotná výzva od advokáta vede k tomu, že k šikaně již dále docházet nebude.


 5) Braňte se soudní cestou

V případě, že se situaci nepodaří vyřešit jinak, je možno se bránit soudní cestou s tím, že dle našich zkušeností soudy tyto případy ve většině případů rozhodují ve prospěch šikanované osoby. Máme mnohaleté zkušenosti s těmito spory a rádi vám poradíme, jak ve vašem případě postupovat tak, aby byla ochráněna vaše práva a z šikany vyvozeny odpovídající důsledky.

 

Šikana na pracovišti

Naši zkušení advokáti se nezaleknou žádné právní výzvy.

Zanechte nám kontakt

Nechte jen číslo nebo e-mail
a my se vám ozveme do 48 hodin zpět.

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí na ni zásady ochrany osobních údajů a podmínky služby Google.
Odesláním zprávy beru na vědomí zpracování osobních údajů.

Domluvte si konzultaci

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí na ni zásady ochrany osobních údajů a podmínky služby Google.
Odesláním zprávy beru na vědomí zpracování osobních údajů.