Aktuality - Poradna

Znáte správnou výši výživného Vašeho dítěte?

Znáte správnou výši výživného Vašeho dítěte? Výživné ovlivňuje věk i změna poměrů

 Věděli jste, že s rostoucím věkem dítěte roste i výše výživného, neboli alimentů, které je povinen rodič, jež nemá dítě svěřené do péče, platit? Může se tak stát, že ačkoliv u předškolního dítěte rodič přispíval jedenácti procenty svého čistého příjmu, o 15 let později to může být již např. dvojnásobek. Pokud se suma, kterou získáváte od bývalého partnera, již několik let nezměnila, možná vám unikají tisíce, které jsou pro samoživitele významnou součástí rodinného rozpočtu.

 

Domluva je pro dítě nejlepší. Pokud není možná, obraťte se na soud.

To, kolik bude vyživovatel na své nezletilé (a)nebo studující dítě měsíčně přispívat, je primárně věcí domluvy mezi bývalými partnery. Nejlepší cestou, jak odpovídající výši stanovit, je vzájemný kompromis, který zajistí vhodné životní podmínky pro vyživovaného potomka. Pokud však rodiče nejsou schopni dojít konsenzu v dané záležitosti, je potřeba do věci zasvětit soud.

Ministerstvo spravedlnosti stanovilo orientační tabulku, podle které je možné vypočítat přibližnou výši výživného, které je rodič na své dítě povinen přispívat.

 

Tabulka je orientační. Důležité jsou i kroužky a zdravotní stav dítěte.

Soud při přepočtu výživného vždy přihlíží k velkému množství proměnných, které mohou výši výživného snížit, nebo naopak i zvýšit, a výsledná suma je tak nejčastěji individuální záležitostí. Jedním z faktorů je to, jaké má vyživovatel kromě příjmů i měsíční výdaje. Jestli má trvalé zaměstnání, do kterého musí dojíždět, a kolik ho daná doprava měsíčně stojí. Zda žije sám, či má nového partnera, který mu na chod domácnosti přispívá. Soud vždy zajímá také to, vůči kolika dětem svou vyživovací povinnost plní. Zda jde o jednoho potomka, nebo více. Výživné se dále vypočítává individuálně podle potřeb každého dítěte. Zohledňuje se při tom, jaké zájmy dítě má, jaké navštěvuje kroužky a jak moc jsou finančně náročné, zda studuje na soukromé či veřejné škole, jaký je jeho zdravotní stav a podobně.

Výživné na dítě tabulka

 

Vyhověl vám soud? Ještě nemáte vyhráno.

Pokud vám soud vyhoví a přizná vám právo na zvýšení výživného, nemáte ještě úplně vyhráno. Ve stále více případech se stává, že rodič svou vyživovací povinnost neplní a že zkrátka alimenty na své dítě pravidelně nezasílá. V tomto okamžiku je důležité obrátit se na soud znovu a na svém právu trvat.

Máte pocit, že podle výše uvedených informací váš bývalý partner nezasílá adekvátní výživné? Neváhejte se na nás obrátit. Rádi vám s odhadem odpovídající výše či prosazením práv Vašeho dítěte pomůžeme.

D9tě a výživné

Naši zkušení advokáti se nezaleknou žádné právní výzvy.

Zanechte nám kontakt

Nechte jen číslo nebo e-mail
a my se vám ozveme do 48 hodin zpět.

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí na ni zásady ochrany osobních údajů a podmínky služby Google.
Odesláním zprávy beru na vědomí zpracování osobních údajů.

Domluvte si konzultaci

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí na ni zásady ochrany osobních údajů a podmínky služby Google.
Odesláním zprávy beru na vědomí zpracování osobních údajů.